Landets biblioteker var flot repræsenteret med “Litteraturens og bibliotekernes telt” på årets Klimafolkemøde i Middelfart, som fandt sted den 31. august – 1. september 2023. Teltet var centralt placeret ved KulturØpladsen, og der var fulde huse til næsten alle arrangementer. Både fællessang, poetry slam, debatter og forfattersamtaler samlede folk.

Chora 2030 var med i planlægningsgruppen, som stod for programmet for teltet, og deltog blandt andet i en samtale om kulturens rolle i den grønne omstilling med direktør Kristine F. Tolborg.

I samtalen fortalte Kristine F. Tolborg om bibliotekernes verdensmålsarbejde og pegede på, at det både handler om at fremme den grønne omstilling gennem institutionernes egne bæredygtighedstiltag og om at stille handlemuligheder til rådighed for brugere og publikum. En måde at gøre det på kan være ved at lave nogle benspænd, som kan fungere som samtalestartere.

Det kan være ved ikke længere at tilbyde plastikposer til at bære bøgerne hjem i eller ved at droppe engangsservice eller lave græsplænen om til vilde blomster. Den type tiltag har et potentiale, der rækker ud over CO2-besparelsen, fordi de kan give anledning til en dialog om, hvordan vi i fællesskab kan skabe ændringer i vores hverdag og skubbe til opfattelsen af, hvad der er den normale måde at gøre tingene på.

De øvrige deltagere i panelet var psykolog og forfatter Solveig Roepstorff, direktør i Bæredygtigt Kulturliv NU Jacob Teglgaard og leder af Museernes Grønne Akademi Birgitte Kehler Holst, og samtalen blev modereret af Thomas Sture Rasmussen, verdensmålskoordinator i Danmarks Biblioteksforening.

Det var opmuntrende at opleve det fælles ønske fra kulturinstitutionernes side om at være med til at vise vejen og engagere publikum og brugere i den bæredygtige transformation. Museer, biblioteker, teatre og spillesteder er landet over til stede i rigtig mange lokalsamfund og har stor betydning for vores forståelse af os selv og vores samfund. Solveig Roepstorff fremhævede, at netop fordi kulturen appellerer til vores følelser, kan den åbne for andre registre og skabe andre typer af møder og samtaler.

Fredag fik samtalerne lov til udfolde sig, mens dagen på smukkeste vis blev rundet af i aftensolen med anarkistøl og workshop i aggressivt broderi. Lektor og garvet broderist Jane Ingerslev stod for at sætte deltagerne i gang med at brodere håb, vrede og frustration ud i korssting, mens der blev delt fyraftensøl.

Litteraturens og bibliotekernes telt på Klimafolkemødet blev gjort til virkelighed i samarbejde mellem Chora 2030, Danmarks Biblioteksforening, Tænketanken Fremtidens Biblioteker og Middelfart Kultur & Bibliotek.