Hvordan kan man handle på verdensmålene? Hvad kan man selv gøre, når det er så komplekst og føles overvældende? Det satte Aarhus Bibliotekerne sig for at undersøge sammen med en grafisk kunstner og 40 udskolingselever i løbet af tre tågede septemberdage på havnepromenaden ved hovedbiblioteket Dokk1 i Aarhus.
Workshoppen med skoleeleverne tog udgangspunkt i Chora 2030’s plakatprojekt 17FOR17, der består af 17 unikke verdensmålsplakater designet af 17 danske designere. I samarbejde med Chora 2030 har Aarhus Bibliotekerne lavet en permanent udendørs udstilling af de 17 plakater ved Dokk1, hvor de kan udgøre et samlingssted for bæredygtige aktiviteter og danne ramme for workshops om plakatkunst, aktivisme og visuel formidling af verdensmålene. Udstillingen er placeret på havnepromenaden foran Verdensrummet, som er del af Dokk1 og udgør et kreativt og borgerinddragende rum med fokus på bæredygtig levevis.
På plakatworkshoppen med de 40 skoleelever startede dagen med at se på verdensmålene og på, hvordan de knytter an til både hverdagen og verden på én gang. Sammen med den grafiske kunstner Ruth Crone diskuterede eleverne, hvad plakaterne fik dem til at føle, hvilke greb kunstneren har anvendt, hvad farve og komposition betyder for budskabet, og hvordan plakatkunst kan være handling og aktivisme.
Ruth Crone delte ud af sine erfaringer med at skabe grafisk kunst, og derefter fik eleverne til opgave at udtrykke deres egne budskaber og producere deres egne plakater. Det arbejdede de intenst og koncentreret med i grupper, og undervejs opstod et væld af samtaler og forhandlinger:
- Hvad vil vi sige?
- Hvad er vigtigt?
- Hvordan er der ulighed i sundhed?
- Hvordan bliver vores tøj produceret?
- Skal man bruge en vægt til at symbolisere ulighed ? Eller en bro? Eller et vaterpas?
Elevernes færdige plakater blev efterfølgende udstillet på Dokk1. 17FOR17-udstillingen og workshoppen er støttet af William Demant Fonden.
Læs mere om 17FOR17-projektet og se de 17 danske verdensmålsplakater.